Projekt Um sem um tam propojuje krátkodobou pomoc profesionálních odborníků s neziskovými organizacemi

08.08.2013 19:42

Za Um sem um tam stojí skupina mladých lidí z komerční i neziskové sféry, kteří se rozhodli rozšířit trend profesionálního dobrovolnictví, které je jinde ve světě zcela běžné, také do České republiky

Zdroj: umsemumtam.cz, 2013

 

Cílem Um sem um tam je poskytnout lék na dvě bolístky neziskového sektoru. Na jedné straně stojí neziskové organizace, které potřebují vyřešit odborný problém (např. design letáku, právní radu, pomoc s kampaní na sociální síti, s korekturou, s programováním). Na takhle specifickou odbornou práci kmenoví dobrovolníci z neziskovky většinou nestačí, proto se musí najmout někdo z venku, což je pro neziskovku velká investice.

 

Zdroj: umsemumtam.cz, 2013

 

Na druhé straně barikády stojí člověk obyčejný, leč profesionál. Člověk, který má svoje standardní zaměstnání a nějakou odbornost. Rád by si „zadobrovolničil“, ale při práci nemá čas ani energii. Díky Um sem um tam už naštěstí není nutné sundat kravatu, zahodit podpatky a jít sázet stromky - pro neziskovky může být velmi cenným dobrovolníkem, pokud věnuje pár hodin času děláním toho, co mu jde nejlépe. Získá nové zkušenosti, nové kontakty a hlavně dobrý pocit z toho, že chvíli dělal něco, co má smysl.

 

Um sem um tam je místo, kde se nabídka a poptávka po profesionální dobrovolnické práci potkává. Neziskovky mohou zadat krátkodobé projekty a profesionálové zase vyhledat projekt, kterému chtějí pomoci.

 

Projekt vznikl v březnu 2012 na Social Innovation Campu, intenzivním víkendovém inkubátoru pro neziskové projekty.

 

Video o projektu ke shlédnutí zde.

 

 

 

https://cs-cz.facebook.com/pages/Spole%C4%8Densk%C3%A1-odpov%C4%9Bdnost-firem-CSR/117111438676

https://www.spolecenskaodpovednostfirem.cz/ https://www.spolecenskaodpovednost.cz/