Praktická příručka Evropské komise pro MSP týkající se společenské odpovědnosti

12.07.2013 20:02

CSR se u nadnárodních korporací stala běžnou podnikatelskou praxí. Jak je tomu u malých a středních podniků? 

 

Mylná je domněnka, že se CSR týká pouze velkých firem. Řada malých podnikatelů uplatňuje CSR jako standardní součást řídících procesů. Oproti velkým podnikům se jedná většinou o méně formální přístup. Odpovědné chování je jim zcela vlastní, přirozené, nemusí o něm informovat v rozsáhlých zprávách o společenské odpovědnosti. Působí v daném regionu a není jim lhostejné své okolí. Podnikají odpovědně, se ctí a mohou jít příkladem ostatním. Vždyť právě MSP tvoří rozhodující masu podnikatelů v ČR, představují významný podíl na HDP a jsou nejvýznamnějšími zaměstnavateli.

 

Evropská komise vydala v roce 2013 publikaci s názvem „Tips and Tricks for Advisers: corporate social responsibility and small and medium-sized enterprises“ (Tipy a triky pro poradce: společenská odpovědnost firem a malé a střední podniky), jejímž cílem je zlepšit informovanost o principech společenské odpovědnosti firem zejména u mikro, malých a středních podniků. Na vytvoření publikace se podílelo zhruba 100 poradců, kteří mají zkušenosti s implementací těchto principů ve firmách.

 

Publikace, která může sloužit jako dobrá inspirace nejen malým a středním podnikům, je ke stažení na následujícím odkazu.

 

 

https://cs-cz.facebook.com/pages/Spole%C4%8Densk%C3%A1-odpov%C4%9Bdnost-firem-CSR/117111438676

https://www.spolecenskaodpovednostfirem.cz/ https://www.spolecenskaodpovednost.cz/